09:33
12-18 березня - Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою

Глаукома – підступна хвороба, сліпота внаслідок глаукоми, нажаль, дійсно невиліковна. Проблема в тому, що люди не відчувають початок захворювання, в той же час захворіти на глаукому може кожний. глаукома –  яка має прогресуючий перебіг, приводить до атрофії зорового нерва, поступового погіршення поля зору та незворотної втрати зору. Сліпота при цьому настає непомітно, поступово та в більшості випадків безболісно. Саме це є причиною того, що пацієнти звертаються до лікаря, коли вже надто пізно, і повернути або зберегти зір стає неможливо.

Близько 285 мільйонів людей у світі страждають від порушень зору, 45 мільйонів з яких є сліпими. Близько 90 % цих людей живуть в країнах, що розвиваються. 80 % всіх випадків порушення зору, як стверджують спеціалісти, можна попередити або вилікувати. 

Глаукома – соціальна проблема.

Враховуючи медичну та соціально-економічну значимість глаукоми, в 2008 році вперше на підтримку ініціативи Всесвітньої Глаукомної Асоціації (WGA) та Всесвітньої Асоціації пацієнтів, що мають глаукому (WGPA), було оголошено День боротьби зі сліпотою внаслідок глаукоми, а з 2011 року запроваджено Тиждень Глаукоми (World Glaucoma Week). Цю ініціативу підтримала і Україна. В цьому році він проходить з 12 по 18 березня.

На глаукому може захворіти кожен. До групи підвищеного ризику належать хворі на гіпертонічну хворобу, люди старші 40 років, які мають спадкову схильність до цієї хвороби, переносили коли-небудь хірургічні втручання на очах, страждають на супутню судинну патологію (цукровий діабет, мігрені, спазм судин), короткозорість, палять.

Якщо Вам встановлено діагноз глаукоми, дуже важливо не займатись самолікуванням, а дотримуватись всіх рекомендацій лікаря. Найпоширеніша помилка наших пацієнтів – це зміна режиму лікування, або повна відмова від нього як тільки нормалізується тиск в оці. Ні в якому разі цього робити не можна!!!!!    

Раннє виявлення захворювання, адекватне лікування та чітке дотримання рекомендацій лікаря – складові успіху в боротьбі з цим підступним захворюванням. Лікувати глаукому можна як медикаментозними засобами (краплі, ін’єкції, таблетки), так і лазерними та хірургічними методами. Вимірювати внутушньоочний тиск необхідно 1 раз на рік. 

Діагноз "глаукома" сьогодні – не вирок. Не зважаючи на те, що хвороба прогресує, цей процес можна уповільнити, а сліпоту можна і потрібно попередити. Подолати хворобу можна лише об’єднавши зусилля лікарів, пацієнтів, держави.

Адміністрація КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Оріхівської міської ради

Переглядів: 148 | Додав: senya19862007 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0