08:35
14 червня – Всесвітній день донора крові

14 червня увесь світ відзначає День донора крові. Всесвітній день донора крові було засновано під егідою ООН в травні 2005 року  Всесвітньою асамблеєю охорони здоров'я ООН в Женеві. Саме цього дня 1868 року австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини. 

Донорство крові – добровільне надання своєї крові чи її компонентів для подальшого переливання хворим, які цього потребують. Донорство - означає дарування. Воно стало втіленням гуманізму та кращих людських якостей. Ще вчора людина відповідала лише за стан свого здоров'я. Сьогодні ж вона відповідає і за самопочуття інших людей, бо відтепер з'являється особливий і невідомий раніше сенс донорства - дарування здоров'я тим, хто потрапив у біду.

Мета відзначення Всесвітнього дня донора крові – підвищити обізнаність про необхідність безпечної дачі крові , а також висловити подяку всім донорам, які добровільно і безоплатно дарують свою кров для порятунку життя інших людей. Та здача крові може не тільки врятувати чиєсь життя. Це корисно і для самого донора. Завдяки компенсаторним особливостям організму, здача крові спонукає до відновлення та омолодження організму, також підвищуються його захисні функції. Донор краще переносить оперативне лікарське втручання. 

Донором може бути кожна здорова людина у віці від 18 років, незалежно від статі та професії. Для здорової людини донорство не шкідливе. Ретельний медичний відбір донорів забезпечує здійснення гуманного принципу медицини – максимальна користь хворому, ніякої шкоди донору. Кожна здорова людина без будь-якої шкоди для здоров’я 1-2 рази на рік може здати по 400-450 мл крові. Наукові дослідження показали, що після цього практично ніяких змін в хімічному і фізіологічному складі крові не наступає. Таким же залишається гемоглобін, кількість еритроцитів і об’єм циркулюючої крові. А тому здані донором 450 мл крові із загальної її кількості в організмі (5-6 л) – це дорогоцінний дар для збереження здоров’я і життя хворих.

               Як повідомляють на офіційному сайті «Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоровя України», щорічно в Україні стають донорами крові близько 500 тис людей. 70% з них здають кров лише один раз. 

Цікава деталь для багатьох: цільну кров сьогодні не переливають потребуючим людям. (За винятком, звичайно, трагічних випадків, коли людина втрачає багато крові). Кров переробляють на складові частини, кожна з яких має свій термін зберігання. Компоненти з коротким терміном зберігання йдуть на видачу, а плазма крові, яка зберігається від 1 до 5 років, направляється на карантинне зберігання. Тобто, протягом шести місяців на її використання накладається заборона до того моменту, поки ми не отримаємо від лікарень даних про особу, що здавала кров: чи вона не захворіла, чи не потрапила в лікувальний заклад. Якщо аналіз підтверджує, що людина здорова, то після цього знімається заборона на видачу плазми.

Здача донорської крові є абсолютно безпечною процедурою. І думати про те, що вас заразять якимось інфекційним захворюванням – не варто, адже зараз використовуються одноразові витратні матеріали для обстеження та огляду донора, при взятті крові та її переробці застосовують обладнання та апарати, які виготовлені провідними фірмами світу і які застосовуються у відповідних клініках Західної Європи. 

Лікар-трансфузіолог проводить з потенційним донором співбесіду, направляє його на лабораторні дослідження, вимірює тиск, пульс тощо. Далі - приймає рішення: може чи не може людина бути донором. Якщо він пересвідчується, що може бути, то виникає наступне питання – донором чого може бути людина – плазми, клітин крові, електроцитів. І яку кількість крові можна брати у людини. Звичайно, у межах норми: від 350 до 450 мілілітрів. Після цього людина зараховується в донори й направляється у відділення, яке забирає кров. Після забору, кров обов’язково проходить відповідні дослідження.

 Більше того, на всіх етапах взяття донорської крові, перебування донора в закладі забезпечуються всі необхідні санітарно-гігієнічні, протиепідемічні сучасні заходи, щоб уникнути нанесення будь-якої шкоди здоров’ю донора та тому, хто прийматиме той чи інший компонент крові.

За нормою, кров донору можна здавати кожні два місяці, плазму – двічі на місяць, клітини крові –тромбоцити – раз на місяць.

Сучасна медицина має тисячі лікувальних препаратів, але медики сходяться на одному: ніщо не може замінити людську кров. Тож донори потрібні хворим людям завжди, щохвилини.   

Як відомо, потреба в донорській крові виникає у людей будь-якого віку з різними серйозними захворюваннями. Тому кожен донор, який здає кров безоплатно, робить свій безцінний внесок у добру справу – порятунок людських життів.

Чим більше людей приєднається до цієї доброї справи, тим більше посмішок та вдячності врятованих від загибелі людей буде навколо!

Низький уклін донорам крові від усіх пацієнтів та медичних працівників КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Оріхівської міської ради.

                            Залучайтесь до цієї доброї справи!

Наше шанування і найкращі побажання вам та вашим родинам!

 


 

Адміністрація КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Оріхівської міської ради

Переглядів: 153 | Додав: senya19862007 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0