10:52
14 листопада Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Тиха хвороба вбиває без болю.

Цукровий діабет (ЦД) – хронічне захворювання, що спричинене відносною або абсолютною інсуліновою недостатністю. Його ще називають неінфекційною епідемією XXI століття. 

В сучасних умовах набуває стрімкого поширення серед усіх вікових груп. В Україні хворіють цукровим діабетом понад 1,3 млн.чол., із них більше 215 тис. потребують щоденних ін’єкцій інсуліну. 

Припускається, що справжня поширеність цукрового діабету у 2-2,5 рази вища, що спонукає до активного виявлення пацієнтів з цією патологією.

Досить часто цукровий діабет вперше виявляють вже за наявності хронічних судинних ускладнень, зокрема змінами з боку зору, порушеннями роботи нирок, виразковими дефектами на нижніх кінцівках з подальшими ампутаціями, ураження серцево-судинної системи, що є причиною у 75% усіх випадків смерті серед пацієнтів цієї групи.

Як бачимо, цукровий діабет підступно підточує організм людини, яка й не підозрює в себе таку недугу. Тому раннє виявлення цукрового  діабету залишається надзвичайно серйозним  завданням. Кожна людина повинна 1 раз в рік робити аналіз крові на визначення цукру в крові. Дітям необхідно здавати аналіз крові на визначення цукру щоразу після перенесених інфекційних хворіб, таких як кір, краснуха, а також після перенесеного стресу, грипу, пневмонії.

Основними симптомами цукрового діабету є підвищена спрага, сухість в роті, часте сечовипускання, свербіж шкірних покровів, погіршення зору, швидка стомлюваність або постійна сонливість, помітна зміна ваги тіла, повільне загоєння ран.  При виявленні недуги на початкових  стадіях можливий своєчасний початок лікування, а воно в більшості випадків полягає в  дотриманні дієтичних рекомендацій і застосуванні  дозволених фізичних навантажень. Саме такі заходи сприятимуть підтриманню нормального рівня глюкози в крові, що дозволить запобігти розвитку ускладнень цукрового діабету.

Отже, для успішної діагностики, профілактики та лікування цукрового діабету необхідні спільні зусилля не тільки ендокринологів, діабетологів, а й лікарів суміжних спеціальностей, особливий тягар , щодо профілактики  та своєчасної  діагностики цукрового діабету, лягає на плечі сімейних лікарів, згідно змін реформування у сучасній  медицині України. І це в свою чергу дозволить знизити  ризик розвитку ускладнень хвороби, збільшити тривалість та покращити якість життя пацієнтів.

Бережіть себе і своїх рідних. Доброго усім здоров’я.

 

Адміністрація КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Оріхівської міської ради








 

Переглядів: 288 | Додав: senya19862007 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0