10:38
27 травня - Всесвітній день розсіяного склерозу

Всесвітній день розсіяного склерозу (далі – День) за ініціативою Міжнародної федерації товариств розсіяного склерозу (далі – MSIF; https://www.msif.org/about-us/who-we-are-and-what-we-do/advocacy/world-ms-day/) щорічно офіційно відзначається 27 травня.

Події та кампанії присвячені цьому Дню проводяться протягом травня місяця. Кампанія руху РС, спрямована на підвищення обізнаності про це захворювання, а також на підтримку і підключення до неї 2,3 млн. чоловік, що живуть з цим захворюванням в усьому світі. Це день святкування глобальної солідарності і надії на майбутнє. Цей День об’єднує світове співтовариство РС, щоб ділитися історіями, підвищувати обізнаність і проводити кампанії для всіх, хто страждає від РС.

Вперше РС описав у 1868р. Жан-Мартен Шарко. З того часу вчені доволі сильно просунулися у вивченні цього захворювання.

РС – хронічна аутоімунна хвороба, при якій вражається мієлинова оболонка нервових волокон головного та спинного мозку. Хоч при розмові «склерозом» часто називають порушення пам’яті в літньому віці, назва «РС» не має відношення ні до старечого «склерозу», ні до розсіяності уваги. «Склероз» в даному випадку має значення «рубець», а «розсіянний» – «множинний», оскільки відмінна риса хвороби при патологоанатомічному дослідженні – наявність розсіяних по всій центральній нервовій системі без певної локалізації вогнищ склерозу – заміни нормальної нервової тканини на сполучну. Вважається, що РС виникає у пацієнтів із спадковою схильністю й ініціюється певними факторами навколишнього середовища, наявністю аутоімунних хвороб.

РС – хвороба молодого віку, найчастіше початок припадає на третє-четверте десятиліття життя, рідше на друге або п’яте. Але опитування хворих MSIF показало, що до 10% хворих відчували перші симптоми хвороби ще до 16 років. Жінки хворіють в 2-3 рази частіше, ніж чоловіки; люди білої раси – частіше за інші расові групи. Щорічна захворюваність у світі складає близько 3,5-5 осіб на 100тис. населення і впродовж останніх декілької десятиліть поширеність і захворюваність неухильно зростає.

Симптоми РС можуть зустрічатися в будь-яких комбінаціях. Вони можуть бути виражені слабо, середнє або сильно. Прояви захворювання залежать від того, які нерви пошкоджені та наскільки. Першими ознаками РС можуть бути порушення чутливості, мовлення, зору. В подальшому люди скаржаться на м’язову слабкість, порушення рівноваги та координації рухів, хворобливу напруженість м’язів (спастичність), тремтіння (тремор). У деяких пацієнтів виникає тимчасовий або постійний параліч. Часто спостерігаються порушення функцій тазових органів.

Однак слід пам’ятати, що початок хвороби може бути дуже різним: як бурхливим, так і настільки непомітним, що людина протягом довгого часу навіть не підозрює про наявність у себе РС. Так, багато людей з РС можуть відчувати тільки хронічну втому. Захворювання може викликати також забудькуватість, складності з концентрацією уваги, а також коливання настрою, депресію.

РС – хвороба хронічна, прогресуюча, але не фатальна. Сучасна медицина має засоби контролю над цією хворобою. Мета лікування – призупинити розвиток хвороби та боротьба з її проявами. Однак слід пам’ятати, що щоб розпочати лікування, необхідно спочатку, при виявленні у себе ряду з перелічених симптомів, звернутися до лікаря та поставити правильний діагноз (грунтується на характерних симптомах та підтвержується магнітно-резонансною томографією головного і спинного мозку).


 

Адміністрація КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Оріхівської міської ради

Переглядів: 107 | Додав: senya19862007 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0