22:22
Як пов’язані їжа та імунітет?

Повноцінний раціон та достатня кількість рідини є ключовими у відновленні під час хвороби. У разі інфекції організм повинен інтенсивно працювати, щоб забезпечити імунну відповідь та мати для цього енергетичні запаси. Йому також потрібні поживні нутрієнти — білки, жири, вуглеводи та харчові волокна (клітковина). Цього всього не можуть вмістити жодні пігулки!

Попри те, що під час хвороби з кашлем, підвищеною температурою чи навіть без відчуття смаку, вам може не хотітися їсти та ви можете не відчувати голоду, підтримувати свій організм з допомогою нормальної їжі важливо.

Що їсти у разі хвороби? Нижче наведені продукти і страви, які рекомендовані у разі застуди чи грипу, тож під час хвороби на COVID-19 також можуть бути помічним: 

Овочевий суп чи курячий бульйон, які можна просто пити та досить легко приготувати самостійно.

Прості вуглеводи. Це різні крупи чи цільнозерновий хліб. Майже прості вуглеводи, від яких, не болить живіт, а смак не дратує. Це важливо, адже під час хвороби часто нудить, і від запаху яєчні з шинкою може стати погано. Тож, приміром, звичайний рис чи тост можуть гарно виконати цю функцію.

Імбир. Його також можна заливати окропом і робити з нього напій чи додавати його в чай чи їсти мариновані “пелюстки”. Імбир допоможе врятуватися від нудоти.

Продукти з вітаміном С. У цьому випадку краще їсти щось багате на різні нутрієнти, окрім вітаміну С.Тож обирайте перець чилі чи просто паприку, ківі, полуницю, брюссельську капусту, броколі чи виноград. Можливо, у вас в морозилці є заморожені ягоди смородини. Вони також містять багато вітаміну С. 

Зелені овочі та бобові. Це зелень, броколі, листова капуста, горошок. Їх все ж важче себе змусити їсти, але пам’ятайте про опцію овочевих супів. Ці нутрієнти містять про-вітамін А та багато магнію, фолату і знову ж таки вітаміну С. 

Не уникайте білків. У разі хвороби вони дуже важливі через брак рухової активності, коли ви залишаєтеся на лікуванні вдома і часом не проходите й сотні кроків. Джерела білка є різноманітні — це безліч бобових (сочевиця, нут, горох), м’ясо птиці, кисломолочний і твердий сир, яйця, риба, м’ясо тварин. Вам може не хотітися такої “тяжкої” їжі, утім можна знайти вихід — випити чай з кількома горішками, додати в салат трохи нуту, з’їсти шматочок сиру з цільнозерновим тостом. Пам’ятайте, що порція може бути невеликою.

Жодні добавки не замінять повноцінний раціон, і саме їжа, яку ми їмо, має бути першоджерелом всіх корисних речовин. Це працює і коли йдеться про звичайний щоденний раціон, і коли ми хворіємо.

Цільні продукти (це звичайна їжа) мають безліч переваг над пігулками, якими б вони не були. Продукти є більш поживними, адже містять різноманітні речовини, які неможливо додати в пігулку, наприклад, клітковину, а також є хорошими джерелами антиоксидантів — речовин, які уповільнюють природний процес, що призводить до пошкодження клітин і тканин.

Є прості і практичні способи підтримати належну роботу імунної системи. Вони необхідні, щоб допомогти нам ефективно і свідомо захищатися від інфекції. Необхідно подбати про: правильне харчування і водний режим; повноцінний сон; фізичну активність.

Їжте регулярно. Надавайте перевагу легкозасвоюваній їжі. Не пропускайте сніданків. Вживайте сир і кисломолочні продукти, адже жир і жиророзчинні вітаміни з цих продуктів захищають ваші легені. Крім того кисломолочні продукти є пробіотиками і покращують функцію кишківника.

Переглядів: 109 | Додав: senya19862007 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0