09:50
Карантинна рослина, її шкідливий вплив на здоров’я

Літо по праву вважається найпрекраснішою порою року, адже практично кожен день стоїть чудова погода, а сонце постійно дарує нам свої ласкаві теплі промені. Ми постійно перебуваємо в русі, і часом навіть не підозрюючи про небезпеку. Особливо це стосується прогулянок на природі, поблизу такого рослини як амброзія. Адже не всі з нас знають навіть, як виглядає амброзія. І, здавалося б, тепле літо, але для досить великого числа людей приносить безліч проблем зі здоров’ям, особливо для тих, хто страждає від алергії на амброзію, адже саме з середини літнього сезону і починається цвітіння цієї рослини. Закінчується ж цвітіння амброзії досить пізно, зазвичай це відбувається з першими заморозками, коли більшість рослин уже давно відцвіли.

   Більшість лікарів сходяться на думці, що пилок амброзії є одним з найпотужніших алергенів, причому вона може спровокувати не тільки сильну алергічну реакцію, а й стати причиною розвитку дуже небезпечного для здоров’я захворювання – бронхіальної астми. 

 Варто відзначити, що ніяка інша рослина (точніше – її пилок) не робить такого згубного впливу на шкіру і слизові оболонки людини. І хоча алергенні властивості пилку амброзії до кінця не вивчені, можна сміливо стверджувати, що вона найбільш небезпечна для людського організму. Відмінною особливістю даного алергену, яким є пилок амброзії, можна вважати той факт, що регулярно піддаючись його впливу протягом нетривалого періоду (два-три тижні), алергіком може стати навіть абсолютно здорова людина, яка раніше ніколи не страждав від будь-якої алергії. Ситуацію також ускладнює те, що придбана таким чином алергія не піддається лікуванню, внаслідок чого хворому доведеться до кінця життя боротися з його неприємними симптомами, які будуть проявлятися в сезон цвітіння амброзії.

   Як правило, ознаки алергії на пилок амброзії збігаються з симптомами, які виникають в результаті алергічної реакції на пилок інших трав і дерев, тільки проявляються вони зазвичай більш інтенсивно, чого не в останню чергу сприяє річна спекотна погода.

   Перші ознаки з’являються при попаданні пилку на шкіру або слизові оболонки, а найбільш частими з них є: – почервоніння очей, яке супроводжується свербінням і сльозотечою;

– першіння в горлі, що провокує постійне покашлювання і чхання;

– свербіж шкіри, який часто супроводжується її почервонінням;

– виділення слизу, що потрапляє в горло з носової порожнини (пост-нозальний синдром).

   Крім цього алергія на пилок амброзії може стати причиною розладу як фізичного, так і психологічного здоров’я, причому подібні порушення можуть мати довгостроковий характер. Найчастіше алергіки стикаються з наступними проблемами:

– необґрунтована дратівливість;

– зниження концентрації уваги;

– безсоння, порушення сну;

– часті головні болі;

– розвиток депресивних станів.

   Варто відзначити, що якщо з усіх перерахованих вище симптомів у вас спостерігаються тільки кашель і нежить, це ще не означає, що у вас алергічна реакція на пилок будь-якого рослини. Подібні симптоми, навіть якщо вони супроводжуються постійним чханням, можуть бути викликані будь-яким-простудним захворюванням, адже в літній сезон погода буває і прохолодною, внаслідок чого можна запросто простудитися.

   Незалежно від вашого поточного стану здоров’я, а також незважаючи на те, як довго триватиме сезон цвітіння амброзії, сімейні лікарі рекомендують завчасно вживати всіх можливих заходів, спрямованих на профілактику алергії.

   Що стосується профілактичних заходів, то їх бажано починати за пару місяців до початку цвітіння амброзії, а ось ґрунтовне лікування алергії на дану рослину найкраще проводити в зимовий період.

   Зрозуміло, що найкращий спосіб боротьби з алергією – це повне усунення впливу конкретного алергену. Іншими словами, в період цвітіння рослин слід тимчасово змінити місце проживання, переїхавши в туди, де амброзія не виростали. Однак такий варіант навряд чи буде доступний кожному страждаючому від алергії, тому доведеться боротися з даним захворюванням іншими способами(завчасне її знищення)

   Запам’ятайте, що алергія на пилок амброзії – це досить серйозне захворювання, з яким краще не жартувати. Тому не лінуйтеся звертатися за професійною допомогою не тільки в разі загострення, але і в той період, коли спостерігається ремісія. Головне, не запускайте цю небезпечну хворобу, тільки в такому випадку ви зможете уникнути вкрай небезпечних ускладнень.

   Раніше з амброзією боролися активно. Ця рослина росте біля двору, городу, і навіть вздовж доріг та на полях.

   Так що віднесіться з насторогою до цієї рослини, і бережіть своє здоров’я .

 

Сімейний лікар    Палій М.І.

Переглядів: 104 | Додав: senya19862007 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0