12:58
Раціональне харчування: закони і принципи.

Учені встановили, що стан здоров’я людини залежить від багатьох чинників, які об’єднуються в чотири групи, кожна з яких має різний за значенням вплив: генотип людини на 20% визначає її здоров’я; стан навколишнього середовища (чинники довкілля) – на 20%; рівень розвитку системи охорони здоров’я – на 10%; спосіб життя – на 50%. Тобто найбільший вплив на стан здоров’я людини справляє її спосіб життя, важливим компонентом якого є харчування.


Для допитливих


Підраховано, що повна ліквідація захворювань серцево-судинної системи призвела б до збільшення тривалості життя людини в середньому на 10-12 років; онкологічних захворювань – на 7-10 років, а за умови адекватного харчування на 13-15 років.
Таким чином, харчування – це провідний факт у збереженні здоров’я людини, особливо коли мова йде про зростаючий організм.
Що таке раціональне харчування? Що є його основою? Як правильно побудувати свій раціон? Яким продуктам харчування надавати перевагу? В якій кількості необхідно споживати ті чи інші продукти, щоб задовольнити організм у необхідних харчових речовинах? Такі запитання повинна ставити перед собою кожна сучасна людина, щоб уміти правильно орієнтуватися в різноманітті, яке надає харчова промисловість, і розумно робити вибір на користь свого здоров’я.
Раціональне харчування (гасіо – розумний) – це доцільно організоване та своєчасне постачання до організму людини поживної та смачної їжі, яка містить оптимальну кількість харчових речовин, необхідних для підтримування життя, росту, розвитку та підвищення працездатності.
Що таке доцільно організоване та своєчасне харчування? Це означає, що поживні речовини надходять до організму людини з їжею саме в той час, коли це потрібно (не раніше, не пізніше), в тій кількості, яка необхідна (не більше, не менше). Зверніть увагу! Раціональне харчування – це смачна та приємна їжа.


Принципи здорового харчування відповідно до рекомендацій експертів ВООЗ


1. Раціони харчування повинні складатися з різноманітних продуктів переважно рослинного, а не тваринного походження.
2. Споживайте хліб, зернові продукти, макаронні вироби, рис та картоплю декілька разів на день.
3. Споживайте не менше 400 г на добу різноманітних овочів та фруктів, бажано свіжих та вирощених у місцевих умовах екологічно чистих зон.
4. Підтримуйте масу тіла в рекомендованих межах (значення індексу маси тіла від 20 до 25 кг/м) за допомогою нормо калорійної дієти і щоденних помірних фізичних навантажень.
5. Контролюйте вживання жирів, питома вага яких не повинна перевищувати 30% добової калорійності: заміняйте більшість насичених жирів ненасиченими рослинними оліями.
6. Заміняйте жирне м’ясо та м’ясопродукти квасолею, бобами, рибою, птицею або нежирним м’ясом.
7. Вживайте молоко і молочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт, сир) з низьким вмістом жиру і солі.
8. Вибирайте продукти з низьким вмістом цукру, обмежуйте частоту вживання рафінованого цукру, солодких напоїв та солодощів.
9. Віддавайте перевагу продуктам з низьким вмістом солі, загальна кількість якої не повинна перевищувати однієї чайної ложки (5 г) на добу, включаючи сіль, що знаходиться в готових продуктах. В ендемічних зонах необхідно вживати йодовану сіль.
10. Приготування їжі на парі, її варіння, тушкування, випікання допомагає зменшити кількість доданого жиру.
11. Пропагуйте годування дітей материнським молоком протягом перших 6 місяців життя.

Адміністрація КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Оріхівської міської ради

Переглядів: 237 | Додав: senya19862007 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0