09:36
Резистентність до антибіотиків - світові ризики

Опитування ВООЗ показало, що 64% людей помилково лікують застуду та грип антибіотиками. Чим це загрожує суспільству, читайте далі.

Стійкість до антибіотиків виникає, коли бактерії змінюються під впливом ліків. Тому антибіотики перестають працювати, а інфекційні хвороби не піддаються лікуванню. Стійкість до антибіотиків ставить під загрозу ефективну профілактику та лікування будь-яких інфекцій.

У 10 країнах (Австралія, Австрія, Канада, Франція, Японія, Норвегія, Словенія, Південна Африка, Швеція та Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії) вже зафіксовані випадки неефективного лікування гонореї препаратами “останньої надії” (III покоління антибіотиків цефалоспоринів).

Без ефективних антибіотиків буде важко вилікувати навіть звичайну інфекцію.

Причини


- Антибіотикорезистентність – це стійкість бактерій до одного або кількох антибіотиків.
У першу чергу, вона виникає через безвідповідальне ставлення до прийому препаратів. Неконтрольоване та неправильне призначення ліків “навчає” бактерію боротись з тим чи іншим класом антибіотиків.
- Припинення курсу антибіотиків після покращення стану хворого також може спровокувати резистентність. Якщо лікування не довести до кінця, існує можливість того, що певна кількість бактерій виживе.
- Із кожним роком зростає рівень використання антибіотиків у тваринництві та рослинництві. Головною загрозою для здоров’я вважають не антибіотики в м’ясі, а саме стійкі бактерії, що у ньому є.
- Низький рівень вакцинації у країні збільшує кількість використаних антибіотиків для лікування хвороб. Цього можна уникнути, якщо дотримуватись календаря щеплень.
- Відсутність нових антибіотиків. Створення цих препаратів дуже дороге. Часто для виробників ліків це неприбутково, адже видатки на розробку антибіотика можуть перевищувати майбутній заробіток. Навіть після вдалого тестування препарату тривалість його дії буде обмежена коротким періодом в часі, що також зменшить прибуток.
- Неналежний інфекційний контроль в лікарнях та клініках, а також відсутність гігієни та антисанітарія також вважають причинами антибіотикорезистентності.
 

Поради


Не займайтеся самолікуванням – приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря. Не лікуйте грип чи застуду антибіотиками – це неефективно.
Не переривайте лікування. Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.
Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому.
Ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування.
Попереджуйте інфекції – регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми та вчасно робіть щеплення.
Державні заходи для боротьби з антибіотикорезистентністю
6 березня Кабінет Міністрів України затвердив Національний План дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. Його розробкою займались МОЗ України та Центр громадського здоров’я.

Для комплексної боротьби із проблемою до розробки низки нормативно-правових актів МОЗ України залучило інші міністерства.

Для забезпечення раціонального використання антибіотиків у медицині, ветеринарній медицині та харчовій промисловості МОЗ України зосередило свою увагу на розробці чітких інструкцій медикам і ветеринарам, що допоможуть мінімізувати ризики невиправданого використання протимікробних препаратів.

Посилення контролю за рецептурним відпуском антибіотиків в аптеках.
Обмеження застосування протимікробних препаратів у якості стимуляторів росту у тваринництві, птахівництві та рослинництві.
Впровадження дієвої системи епідеміологічного нагляду за антимікробною резистентністю.
Синхронізація методів дослідження та діагностики для визначення стійкості до протимікробних препаратів зі стандартами Європейського Союзу дозволить Україні ефективно боротися з цією проблемою.

У ВООЗ наголошують, що навіть якщо винайдуть нові покоління ефективних ліків, загроза антибіотикорезистентності залишиться, якщо не зміниться поведінка кожного з нас.

 

Адміністрація КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Оріхівської міської ради

Переглядів: 169 | Додав: senya19862007 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0