08:50
Родимки і... літо

У спеку саме час згадати про родимки. Чому? Та тому, що всі ми прагнемо на природу, на пляж, на сонечко, хочемо засмагнути. Стоп! А як же відреагують на це наші маленькі «божі мітки»?

Більшість родимок з'являється у нас ще від народження або через кілька тижнів чи місяців після народження. У підлітковому віці (в період статевого дозрівання) й під час вагітності їх кількість може зростати, а також можлива зміна розміру, рельєфу, контуру й кольору родимок.

Вони такі різні

Пласкі родимки. Найбільш поширені. Найчастіше мають чіткі межі й однорідне забарвлення. Ці родимки можна вважати і найбезневиннішими. Вони, за рідкісними

винятками, не створюють незручностей, майже не травмуються. Основне правило – захищати їх від сонячних променів.

Опуклі родимки. До них потрібно ставитися уважніше, надто якщо вони розташовані в незручному місці, де ти часто зачіпаєш їх (наприклад, коли одягаєшся).

Поверхня родимок індивідуальна: від абсолютно гладкої до шорсткої або покритої волосинками.

Гама кольорів: починаючи від жовтого до червоного, темно-коричневого й навіть чорного кольору

БУТИ ЧИ НЕ БУТИ

Найбільш популярне запитання про родимки: видаляти їх чи краще не чіпати? У кожному конкретному випадку треба порадитися з лікарем.

Скажи «ТАК»

Якщо фахівець каже «так», то саме він визначає після ретельного обстеження вибір методу видалення. Це може бути лазер, радіохвильова або електрична коагуляція, кріохірургія (рідким азотом) або звичайне хірургічне видалення. Ці маніпуляції проводять в амбулаторних умовах, вони безпечні й майже не залишають слідів.

Видаляти родимку має тільки лікар. Використовуючи народні засоби, якими рясніє Інтернет, ти лише згаєш час, і це в кращому випадку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видалення родимок хірургічним шляхом

Скажи «НІ»

Не наполягай на видаленні родимки тільки з побоювань, що вона може переродитися у злоякісну. Наявність змін може й не означати, що це рак шкіри – зміни часто виникають через мікротравми. Переродження родимок можуть спричинити також генетичні й ендокринні фактори. А ось перевіритися в лікаря з приводу родимки, яка викликає в тебе підозри, буде зовсім не зайвим.

Чи можна засмагати?

Окрім травмування, найчастіше таким собі поштовхом для переродження родимок стає надмірне перебування на сонці. Причому для кожної людини критичний час впливу сонячних променів індивідуальний. І визначити ту саму межу дуже непросто.

Просто запам'ятай: тривале перебування на сонці може завдати родимкам суттєвої шкоди. Темніша пігментація поглинає більше ультрафіолету, через що родимки частіше схильні до ракових перероджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 18 міфів про засмагу

ЯКЩО НА ТІЛІ Є РОДИМКИ ЗАСМАГАТИ МОЖНА, АЛЕ ДОТРИМУЮЧИСЬ ПРАВИЛ:•

  •  Ходи на пляж до 10-ї ранку та після обіду, коли спадає спека;

  • Перебувай на сонці не більш ніж 1,5-2 години на день;

  • Користуйся сонцезахисною косметикою з високим рівнем захисту

  • Захищай родимки на обличчі за допомогою головного убору з широкими полями або з широким козирком – родимкам потрібна тінь;

  • Спостерігай влітку за родимками постійно, особливо якщо ти на відпочиваєш на морі.

https://st.euromd.com/storage/files/57/0c80/570c80a5a12c10b1e2d825511f5adf36.png

Людям із великою кількістю родимок на тілі лікарі радять узагалі відмовитися від засмаги. Тривале перебування на сонці (тобто тривалий вплив ультрафіолетового випромінювання на відкриті ділянки шкіри) збільшує ризик виникнення меланом (1) майже на 60%.

Привід звернутися до фахівця, якщо:

  • Змінився колір родимки (зменшилася або різко посилилася пігментація – аж до чорного кольору).

  • З'явилися лущення, тріщини на поверхні

  • Виник запальний ободок (почервоніння у вигляді віночка, кровоточивість).

  • Змінилася форма родимки, контур виглядає розмитим

  • Збільшився розмір або з'явилося ущільнення

  • З поверхні родимки почали випадати волосинки

  • У ділянці родимки турбує свербіж, печіння, поколювання

  • Родимка травмувалася внаслідок необережної дії (наприклад, під час гоління або її зачепили нігтем, губкою, якимось гострим предметом). 

Переглядів: 117 | Додав: senya19862007 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0