09:21
Що таке вітамін D?

Термін «вітамін D» об’єднує групу біологічно активних речовин: ергокальциферол (вітамін D2), холекальциферол (вітамін D3) та їх похідні. Вітамін D2 синтезують рослини і гриби під дією ультрафіолетових променів. До людського організму він потрапляє лише з їжею. Вітамін D3 синтезується в організмі людини під впливом сонячного світла (в основному при дії на шкіру ультрафіолетових променів спектрів А і В). Незначна кількість вітаміну D3 надходить із їжею тваринного походження.

Зовсім не простак

Дорослі часом вважають, що це такий-собі дитячий вітамін, назва якого навіює спогади про риб’ячий жир. І певною мірою все правильно. Однак фахівці не втомлюються повторювати, що «дитяча» складова вітаміну D аж ніяк не єдина й навіть не найголовніша. Останні дослідження довели: брак вітаміну D призводить до швидкого старіння шкіри, порушень менструального циклу, зниження імунітету, зменшення стресостійкості, коливань ваги. З’ясувалося, що цей вітамін важливий не тільки для здоров’я кісток, а і для профілактики та лікування сотні захворювань – від депресії до раку. Словом, не такий уже він і простачок.

7 талантів вітаміну D

Активна форма вітаміну D3 дає масу позитивних ефектів.

Основні з них такі:

 Регулювання обміну вуглеводів і жирів, а отже, його надходження в достатніх кількостях допомагає зменшити талію, що, у свою чергу, полегшує життя серцю й судинам.

 Збільшення міцності кісткової тканини. Парадокс – хоч би скільки в організм надходило кальцію, без достатньої кількості вітаміну D кістки засвоюють щонайбільше 10–15 % цієї цінної речовини. Й чим старша людина, тим гірші цифри. Річ у тім, що в період менопаузи кісткова тканина дуже чутлива до змін гормонального фону: чим менше естрогену, тим активніше відбувається вимивання кальцію з кісток і зменшується його засвоєння у шлунково-кишковому тракті. Висновок – жінки старше 45 перебувають у зоні ризику за кількістю невдалих падінь. Доведено, що вживання вітаміну D знижує ризик переломів шийки стегна на 30 %!

 Зниження ризику розвитку ракових новоутворень на 60 %, насамперед це стосується злоякісних новоутворень грудей і товстого кишечнику.

 Нормалізація артеріального тиску, що надзвичайно важливо в період менопаузи, коли гіпертонічна хвороба атакує 80 % жінок.

 Зменшення ризику розвитку цукрового діабету. Вітамін D впливає на вуглеводний обмін, утричі знижуючи рівень інсуліну в крові, а отже, зменшуючи ймовірність виникнення «солодкої» недуги. До речі, ризик захворіти на нього в жінок, які перетнули 40-річний поріг, досить високий.

 Поліпшення настрою. Відомо, що вітамін D бере участь в утворенні серотоніну – гормона радості. А настрій у жінок 50+ частенько кульгає. І справа доходить не лише до сліз, а й до реальних депресій.

 Профілактика багатьох захворювань. Доведено, що дефіцит вітаміну може відіграти свою роль у розвитку таких захворювань, як розсіяний склероз, міастенія (м’язова слабкість), остеоартрит, аутоімунні порушення, полікістоз яєчників, безпліддя.

Доведено, що вітамін D в організмі необхідний для контролю багатьох процесів у нормі та патології:

 регуляції розмноження клітин, їх диференціації, проліферації й апоптозу;

 процесів обміну речовин;

 нервово-м’язової провідності;

 стимуляції синтезу гормонів.

Фактично у кожному типі тканини є рецептори для прояву дії кальцитріолу: β-клітинах підшлункової залози, серці, легенях, головному мозку, скелетних м’язах, товстому кишечнику, шлунку, плаценті, молочних залозах, передміхуровій залозі, гонадах, лімфоїдній тканині та імунокомпетентних клітинах. Окрім того, метаболіти вітаміну D проявляють фізіологічний ефект на рівні геному шляхом, близьким до дії стероїдних гормонів.

Оцінку статусу вітаміну D слід проводити шляхом визначення рівня 25(OH)D у сироватці крові.

Як проявляється недостатність вітаміну D?

В Україні дефіцит та недостатність вітаміну D становлять серйозну проблему.

Доведено, що 95 відсотків українців мають низький рівень вітаміну Д.

Україна розташована у регіоні з низьким рівнем інсоляції (дії сонячного проміння).

Також більшість з нас працює у приміщеннях та потрапляють під сонячне проміння лише ввечері.

Окрім цього, достатньо вітаміну Д під дією сонця виробляється у шкірі лише літом, у період з 10-11 до 14-15 год.

Харчування також не забезпечує достатньої кількості вітаміну Д.

ПОРУШЕННЯ  І  СТАНИ,  СПРИЧИНЕНІ  ДЕФІЦИТОМ  ВІТАМІНУ  Д

 рахіт, остеопороз

 підвищення ризику раку простати, молочної залози, прямої кишки та інших видів раку

 підвищена частота інфекційних захворювань

 аутоімунні захворювання: цукровий діабет 1-го типу, розсіяний склероз, псоріаз, аутоімуннийтиреоідит

 підвищений ризик серцево-судинних захворювань

 слабість м’язів, часті падіння

 підвищений ризик розвитку несприятливих наслідків вагітності

(прееклампсія, передчасні пологи, низька вага дитини при народженні)

Необхідно стежити за наявністю в організмі вітамінуД за допомогою аналізу крові, а в разі відхилень від норми діяти на випередження. По-перше, приймати сонячні ванни, тривалість яких залежить від пори року та кольору шкіри. Найефективніше це роботи в полуденні часи – з 12 до 15. Тільки без фанатизму, аби не створювати зайвої загрози для здоров’я шкіри! По-друге, певну користь принесуть продукти харчування, багаті на вітамін D, скажімо молоко, сметана, яєчні жовтки, а також червона риба або печінка тріски, хоча на це надії небагато. По-третє, якщо ви практично не буваєте під прямим ультрафіолетом, та і їсте досить одноманітну їжу, доведеться скористатися спецпрепаратами. Щоденні дози можуть становити 10–50 мкг вітаміну – це 400–2000 МО.

І не забувайте про золоту середину: передозування призводить до накопичення зайвого кальцію, який відкладається в судинах, серці, нирках і легенях і призводить до закупорки артерій. Тож не ігноруйте рекомендацій лікаря і періодично контролюйте показники «сонячного» вітаміну за допомогою аналізу крові.

Вимірювання 25-гідроксивітаміну Д є критерієм для оцінки стану.

Кому варто приймати вітамін Д

 Кожна людина старше чотирьох років повинна щоденно отримувати 10 мікрограмів вітаміну D, особливо з жовтня по березень, коли необхідно розглянути можливість отримання вітаміну у вигляді таблеток.

 Вагітним та тим, хто годує груддю, а також людям з груп ризику (наприклад, люди з темною шкірою, люди похилого віку, які живуть в будинках догляду та ті, хто носить одяг, що прикриває більшу частину шкіри) слід приймати 10 мікрограмів вітаміну D на добу протягом усього року

 Дітям віком від одного до чотирьох років потрібно приймати 10 мікрограмів вітаміну D у пігулках протягом усього року

 Всім дітям від народження до одного року повинні приймати від 8,5 до 10 мікрограмів вітаміну D на день (особливо тим, кого годують груддю).

Якщо ви запідозрили дефіцит вітаміну Д у себе чи членів вашої родини, то необхідно звернутися до лікаря.

Не зловживайте вітаміном D та не призначайте його собі самостійно.

Обов’язково порадьтесь з лікарем щодо дозування.

Переглядів: 162 | Додав: senya19862007 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0