17:27
Вейпінг: чи так безпечно, як популярно?

Електронні сигарети вже давно з’явилися на ринку, але останнім часом набули надзвичайної популярності. Це й не дивно, адже виробники не тільки стверджують, що новинка безпечніша, ніж звичайна сигарета, але й назвали її ефективним способом боротьби з курінням. Наразі електронні сигарети популярні не тільки серед дорослих, а й серед підлітків. Однак чи насправді вони такі безпечні й чому їх так легко можуть придбати діти?
За останні 5-8 років вейпінг став однією з найбільш популярних субкультур серед молоді. Мода на нього почалася із США та Європи, де голлівудські зірки пропагують паріння – їх часто можна побачити з вейпом на фотографіях. Великі клуби пару, трюки з ним, смакова різноманітність рідин – все це популяризує електронні сигарети. Західна мода дуже швидко дісталася й України, і зараз активно парять як дорослі, так і діти. Згідно з дослідженнями, 5% підлітків віком 15-17 років використовують електронні сигарети.


У парках, скверах та й просто посеред вулиці можна побачити, як підлітки курять електронні сигарети. Здебільшого вони не ховаються, а навпаки – вихваляються цим та називають себе вейперами. Вейпінг – це процес використання електронної сигарети. Суть у тому, аби вдихати пару, яку продукує пристрій. Відповідно, людину, яка вдихає пар, називають вейпером (від англ. «vapor» – пар).
Електронна сигарета – пристрій, що має вигляд справжньої сигарети та повністю імітує процес куріння, доставляючи пару до легень. Він складається з трьох частин: акумулятора, парогенератора і картриджа. З рідини, що міститься у картриджі, створюється суспензія, котра імітує сигаретний дим, який вдихає курець. На відміну від традиційних сигарет, у цих пристроях немає тютюну, але рідина у картриджі, крім нікотину, який виробляють з тютюнового листя, складається з пропіленгліколю, гліцерину та ароматизаторів – тютюну, ментолу, кави, фруктів, солодощів чи алкоголю.


На чиєму боці закон?


У США зараз б’ють на сполох через значне збільшення кількості вейперів серед молоді. Тому там заборонили продаж електронних сигарет і супутніх товарів особам, молодшим за 18 років.
У той же час в Україні обіг електронних сигарет, зокрема серед дітей, ніяк не регулюється, адже е-сигарети не належать до тютюнових виробів.
Зараз вейпи продаються в Україні як товар під кодом «схеми iнтегрованi електронні та електронні мікромодулі», де зазначається, що електронна сигарета – це працюючий на елементі живлення мікроелектронний пристрій, який нагріває рідину, що містить пропіленгліколь, ароматизатор з нікотином або без нього.
Основні напрями державної політики щодо тютюну та його впливу на оточуючих викладені у Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Єдине, що сказано в ньому про електронні сигарети – їх не можна курити в місцях, де забороняється тютюнопаління.
Оскільки регулювання ринку електронних сигарет відсутнє, то й акцизний збір поки що не сплачується, тож продавати забавки можна у будь-якому магазині. Для цього не потрібно мати спеціальні ліцензії та дозволи, адже електронні сигарети офіційно не визнані тютюновими виробами. Таким чином, неповнолітні можуть їх вільно купувати та споживати, але не в публічних місцях. Все залишається на совісті виробників, які можуть поставити обмеження, і продавців, які можуть не продавати їх підліткам.
Не прописано в українському законодавстві також жодних вимог щодо діяльності, пов’язаної з виробництвом, імпортом, оптовою та роздрібною торгівлею електронних сигарет. До того ж, немає визначених вимог до складу та максимально допустимого вмісту нікотину, не встановлено обмежень щодо реалізації та пропагування цих пристроїв. Ні картриджі, ні самі сигарети не підлягають обов’язковій сертифікації. Це розв’язує руки недобросовісним виробникам, які спокійно можуть виготовляти неякісні або зовсім небезпечні підробки.
Однак уже два роки у стінах парламенту розглядають законопроект, який би врегулював ринок електронних сигарет. Він пропонує заборонити їх продаж неповнолітнім, зобов’язати виробників вказувати на упаковках інформацію про протипоказання і можливі ризики для здоров’я, а також заборонити рекламу.
В липні цього року МОЗ України опублікувало для громадського обговорення проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо адаптації законодавства до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту (щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну)», який значно посилить боротьбу з курінням і наблизить наше законодавство до норм Європейського Союзу. Зокрема, йдеться про нові ефективні медичні попередження на упаковках звичайних і електронних сигарет, заборону «важких» (з високим вмістом смол і нікотину) та «смачних» (ароматизованих) сигарет.


Чи шкідливі е-сигарети?


Рекламні ролики розповідають про повну нешкідливість електронних сигарет. Але чи так це насправді? Зараз у міжнародному науковому середовищі ведеться гостра дискусія між прихильниками і противниками використання електронних сигарет. Так, з одного боку, вони не виділяють смол, які можуть призвести до емфіземи та раку легень. Однак з іншого – ці сигарети ще недостатньо досліджені, тому не відомо, як вони в майбутньому вплинуть на здоров’я вейперів.
Більшість людей купує електронні сигарети через мережу Internet, і ніхто не може достеменно знати, скільки в тому картриджі нікотину. Деякі види електронних сигарет дозволяють самостійно змішувати розчин з різних інгредієнтів, що може призводити до неконтрольованої концентрації нікотину й ароматичних речовин. У результаті таких дій вміст нікотину в крові людини може бути у 20 разів вищим, ніж при викурюванні звичайної цигарки.
Крім того, побутує міф, що е-сигарети нібито допомагають кинути курити. Однак, всі дослідження, метою яких було оцінити ефективність використання цих пристроїв для відмови від тютюну, не виявили статистично значущої переваги порівняно з нікотинозамісною терапією. Все тому, що основним фактором, який впливає на відмову від куріння, є бажання.
До того ж, доведено, що ті, хто курить електронні сигарети, роблять це частіше за тих, хто курить звичайні. Виробники почали випускати пристрої у вигляді звичних побутових речей, як-от ручки чи USB-флешки, а це дозволяє використовувати їх будь-де, що може призводити до споживання підвищених доз нікотину та збільшує ризик розвитку нікотинової залежності.
Ще одним негативним аспектом використання електронних сигарет є те, що деякі дослідження демонструють наявність токсичних металів (кадмій, нікель, свинець) і силікатів у парах пристрою. В електронних сигаретах для генерації аерозолю нікотиновий розчин стикається з нагрівальним елементом, котрий містить важкі метали (олово, нікель, мідь, свинець, хром). Саме тому вчені Каліфорнійського університету провели дослідження пари електронних сигарет на вміст у ній важких металів. Дослідники виявили, що в аерозолі містилося олово, нікель та інші важкі метали в концентрації, що у 100 разів перевищувала концентрацію металів у тютюновому димі сигарет однієї популярної марки. Наночастинки нікелю і хрому, скоріш за все, надходили в аерозоль із нагрівального елемента. А вони здатні легко проникати в альвеоли легень та в артеріальну кров, створюючи локальний токсичний ефект.
Кожен змінний картридж для електронної сигарети зазвичай містить від 6 до 24 мг нікотину, але деякі з них можуть містити більш як 100 мг. Тому, наприклад, для дитини вагою 30 кілограмів потрапляння в організм 24 мг нікотину загрожує розвитком гострого отруєння чи навіть летальними наслідками.
Зараз у світі почалася боротьба не тільки з тютюнокурінням, а й з електронними сигаретами. Продаж е-сигарет, що містять нікотин, заборонений вже у 13 з 59 країн, де ухвалено закони про регулювання обігу і продажу цих пристроїв. Проте більшість із цих 13 країн повідомляють, що е-сигарети доступні для населення, ймовірно, через незаконну торгівлю і продаж через мережу Internet.
Цікаво, що Всесвітня організація охорони здоров’я зараз не забороняє, а лише рекомендує громадянам утриматися від придбання та вживання електронних сигарет. Тому кожен обирає наскільки важливим є для нього його ж здоров’я.

 

Адміністрація КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Оріхівської міської ради

Переглядів: 335 | Додав: senya19862007 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0