11:50
Вени і вік: як зберегти свободу пересування

За статистикою, кожна третя людина страждає варикозним розширенням вен на ногах, при цьому більша половина - це люди похилого віку. Тому цілком очевидно, що одна з основних причин розвитку даної патології полягає у вікових змінах організму. Як запобігти варикозу і зберегти ноги здоровими до глибокої старості?

Чому виникає варикоз

Варикоз на ногах - це хвороба, яка негативно впливає на тонус вен, при цьому, вони розтягуються, товщають, і на їх поверхні виникають вузлики. Для захворювання характерні такі прояви, як набряклість нижніх кінцівок, біль у ногах особливо ввечері, тяжкість в ногах, що виникає із-за порушення відтоку крові.
Особливу небезпеку представляють ускладнення варикозного розширення вен. Через занадто густу кров відбувається утворення тромбів і згустків, які порушують роботу серця.

Ризик варикозу вище з віком

Одним з основних наслідків зміни гормонального фону з віком є ослаблення тонусу всіх тканин організму, в тому числі і тієї, яка утворює стінки судин. Крім цього на варикозне розширення вен впливають і інші фактори, до яких відносяться:

  • Відсутність регулярних фізичних навантажень.

  • Наявність надлишкової ваги.

  • Ігнорування захворювання в більш ранньому віці.

  • Стояча або сидяча робота.

  • Робота, пов'язана з силовими навантаженнями.

  • Генетична схильність.

Як боротися з варикозним розширенням вен

Слід зазначити, що за останні роки медицина зробила великий крок в лікуванні варикозного розширення вен. Тепер здійснення лікувальних маніпуляцій не супроводжується сильним болем і травматичністю. Процедура склерозування, наприклад, у медичній практиці відома більше ста років, але тільки в наші дні вона перестала бути небезпечною для життя.

Не слід відкладати лікування варикозу, оскільки на ранніх стадіях це захворювання лікується досить швидко. Лікування варикозного розширення вен на ранніх стадіях, в основному полягає в коагуляції. Це метод, який допомагає позбавитися від судинної сітки або, так званих «зірочок», за допомогою лазера або дії на судини електричними імпульсами.

Склеротерапія - це основний метод лікування варикозного розширення вен, який полягає у введенні в судини спеціальних медикаментозних препаратів, які «склеюють» їх зсередини. Таким чином, певна вена виключається з кровотоку, а кров тече виключно по здоровим судинам. Дана процедура здійснюється амбулаторно і є безпечною і безболісною для хворого. В залежності від стадії захворювання може знадобитися кілька сеансів склеротерапії.

Хірургічне лікування варикозного розширення вен на сьогоднішній день не є популярним методом, лікарі намагаються його уникати. Але в деяких запущених випадках, лікар-флеболог може призначати оперативне втручання з метою видалення ушкодженої судини і здійснення альтернативного кровотоку.

Як зберегти свободу пересування

Важливу роль у збереженні здоров'я ніг відіграє профілактика варикозу. До основних профілактичних заходів слід відносити:

  • Застосування різних мазей і гелів, дія яких спрямована на зміцнення судин.

  • Використання компресійного білизни (після консультації з флебологом).

  • Регулярний контрастний душ.

  • Носіння ортопедичного взуття.

  • Не зловживати відвідуванням лазні або сауни.

 

Переглядів: 149 | Додав: senya19862007 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0