08:57
Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування з 1 по 7 серпня 2019 року

Щороку у світі відзначається Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування. Він проводиться у 40-й тиждень року, що символізує 40 тижнів вагітності жінки до народження дитини. В цьому році він припав на 1 - 7 серпня. 

Проходить ця акція під егідою Всесвітнього альянсу на підтримку грудного вигодовування (WABA) - Міжнародного Союзу, що об’єднує організації та приватних осіб, які вірять у право матері на годування дитини грудьми і право дитини харчуватися материнським молоком. Ця організація присвячує свою роботу захисту, освіті і підтримці цих прав. WABA працює в тісному співробітництві з ЮНІСЕФ.

Всесвітня акція «Тижня підтримки грудного вигодовування» була задумана як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей, для пожвавлення і відновлення, в умовах втраченої традиції - годувати діток грудьми.

ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя, причому воно повинно початися вже протягом години після народження і бути «на вимогу» дитини. Пляшок або пустушок слід уникати.

     Грудне молоко - ідеальне харчування для новонароджених і немовлят. Воно дає немовлятам всі поживні речовини, необхідні для здорового розвитку, безпечує і містить необхідні антитіла, які допомагають захистити немовлят від поширених дитячих хвороб, таких як діарея і пневмонія (дві основні причини дитячої смертності у всьому світі).

 Грудне вигодовування також приносить користь і матерям, так як пов’язано з природним методом контролю над народжуваністю (98% захисту від небажаної вагітності в перші шість місяців після народження). Воно знижує ризик раку молочної залози і яєчників, діабету II типу і післяпологової депресії. Грудне вигодовування сприяє здоров’ю і мами і малюка.

 Крім цього, грудне вигодовування дає матері більше часу для спілкування з дитиною, вчить краще розуміти немовля, дарує душевний спокій та радість  материнства.

Найкращого стану здоров`я матері та дитини можна досягти, розпочавши годувати грудьми в перші 30 хвилин життя дитини. Виключно грудне вигодовування слід продовжувати до шести місяців, а пізніше, вводячи прикорм, продовжувати грудне вигодовування й на другому році життя.

За словами фахівців, грудне молоко визнане ідеальною їжею для дитини – натуральне, стерильне, тепле, легко засвоюється, захищає від різноманітних інфекцій та алергічних захворювань. Біологічно активні речовини, що містяться в грудному молоці, допомагають немовлятам швидше подолати пологовий стрес і адаптуватися до умов життя в новому для них середовищі. Вони сприяють кращому процесу травлення, формуванню повноцінної імунної системи. Впливає грудне вигодовування і на здоров`я матері: сприяє профілактиці мастопатії, пухлин, запобігає розвитку в майбутньому злоякісних новоутворень.

КОРИСНІ ПОРАДИ, ТА РЕКОМЕНДАЦІЯМИ ВООЗ ПРО ГРУДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ.

Безсумнівно, для грудних дітей, особливо в перші місяці, ідеальна їжа – материнське молоко. Воно не тільки містить всі необхідні харчові речовини, ферменти, гормони, захисні чинники, а й легко перетравлюється, засвоюється організмом немовляти. Так що дуже важливо якомога довше зберігати грудне вигодовування. «Глобальну стратегію» грудного вигодовування спільно розробили ВООЗ і ЮНІСЕФ. Нижче наведено її основні принципи.

  1. Раннє прикладання до грудей – протягом першої години після народження!

  2. Виключення годування новонародженого з пляшки або іншим способом до того, як мати прикладе його до грудей. Це необхідно, щоб у дитини не сформувалася установка на будь-яке інше годування, крім грудного.

  3. Спільне перебування матері і дитини в пологовому будинку в одній палаті.

  4. Правильне положення дитини біля грудей дозволяє матері уникнути багатьох проблем і ускладнень з грудьми. Годування на вимогу дитини. Необхідно прикладати малюка до грудей з будь-якого приводу, надати йому можливість смоктати груди, коли він хоче і скільки хоче. Це важливо не тільки для насичення дитини, але і для його психоемоційного комфорту. Щоб відчувати себе комфортно, малюк може прикладатися до грудей до 4 разів на годину.

  5. Тривалість годування регулює дитина: не відривайте дитину від грудей раніше, ніж він сам відпустить груди!

  6. Нічні годування дитини забезпечують стійку лактацію і захистять жінку від наступної вагітності до 6 місяців – в 96% випадків. Крім того, саме нічні годування найбільш повноцінні та поживні.

  7. Відсутність допоювання та введення будь-яких сторонніх рідин і продуктів. Якщо дитина хоче пити, його слід частіше прикладати до грудей.

  8. Повна відмова від соски, пустушки і пляшкового годування. При необхідності введення прикорму слід давати його тільки з чашки, ложки або піпетки.

  9. Перекладання дитини до другої грудей лише тоді, коли він висмокче першу груди. Якщо мама поквапитися запропонувати малюкові другу груди, він недоотримає «пізнього молока», багатого жирами. В результаті у малюка можуть виникнути проблеми з травленням: лактозна недостатність, стілець з піною. Тривале смоктання одних грудей забезпечить повноцінну роботу кишечника.

  10. Виключення миття сосків перед годуванням і після нього. Часте миття грудей призводить до видалення захисного шару жирів ареоли і соска, що призводить до утворення тріщин. Груди слід мити не частіше 1 рази в день під час гігієнічного душу. Якщо жінка приймає душ рідше, то і в цьому випадку немає необхідності в додатковому митті грудей.

  11. Відмова від контрольних зважувань дитини, проведених частіше 1 рази в тиждень. Ця процедура не дає об’єктивної інформації про повноцінність харчування немовляти. Вона тільки нервує матір, призводить до зниження лактації і необґрунтованого введення догодовування.

  12. Виключення додаткового зціджування молока. При правильно організованому грудному вигодовуванні молока виробляється рівно стільки, скільки потрібно дитині, тому необхідності в зціджуванні після кожного годування не виникає. Зціджування необхідно в разі вимушеного розлучення матері з дитиною, виходу матері на роботу і т.д.

  13. Тільки грудне вигодовування до 6 місяців – дитина не потребує додаткового живлення і введення прикорму. За деякими дослідженнями, на виключно грудному вигодовуванні без шкоди для здоров’я дитина може знаходитися до 1 року.

  14. Підтримка матерів, що годували дітей грудьми до 1-2 років. Спілкування з жінками, що мають позитивний досвід грудного вигодовування, допомагає молодій матері набути впевненості в своїх силах і отримати практичні поради, що допомагають налагодити годування грудьми. Тому молодим матерям рекомендується звертатися в материнські групи підтримки грудного вигодовування якомога раніше.

  15. Навчання догляду за дитиною і техніці грудного вигодовування необхідні сучасній мамі, щоб вона змогла без зайвого клопоту з зручністю для себе і малюка ростити його до 1 року. Налагодити догляд за новонародженим і навчити техніці грудного вигодовування матері допоможуть консультанти з грудного вигодовування. Чим швидше мама навчиться материнству, тим менше розчарувань і неприємних хвилин перенесе вона разом з малям

  16. Грудне вигодовування до виповнення дитині 1,5-2 років. Годування до року не є фізіологічним терміном припинення лактації, тому при відлученні від грудей страждають і мати і дитина.

На початку важливого шляху грудного вигодовування свого немовляти жінка може стикатися з труднощами. Медичні працівники завжди допоможуть матері в заохоченні її до годування грудьми.

 

Бажаємо дітям бути здоровими, а матерям бути щасливими та радіти своїм діткам!

 

Переглядів: 166 | Додав: Муравицька М.В. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0