09:00
Правила та режим вживання води

Друзі, всі ми добре знаємо, що потрібно щодня пити чисту воду для справної роботи всього нашого організму, проте важлива не тільки кількість води, яку ми споживаємо щодня але і режим її вживання. Тому давайте розглянемо деякі «водні» правила.
1.     Пийте воду в кількості 1,5-2 літрів на день. Пам’ятайте, що ніякі інші рідини, такі як кава, чай, соки, супи, молоко, соковиті фрукти не замінять воду. На кількість вживаної рідини впливають деякі захворювання, а також вага тіла – чим більша людина, тим більше треба пити води (розрахунок 35мл на 1 кг маси тіла).


2. Склянка води після пробудження нехай стане щоденним правилом та ритуалом. Завдяки такій практиці вода промиває шлунково-кишковий тракт, активізує і готує його до роботи, усуває нестачу вологи після довгої перерви на сон. За твердженням східних цілителів таке очищення і підготовка всієї травної системи до роботи не менш важлива, ніж умивання і чищення зубів. А от при закрепі кількість води вранці потрібно збільшити до 2-3 склянок натще.
3. За півгодини до кожного прийому їжі бажано випити склянку простої води. Це дає можливість підготувати систему травлення до роботи, також при нормальному водному балансі у шлунково-кишковому тракті краще всмоктуються всі нутрієнти (пам’ятаєте мамині чи бабусині застереження щодо їжі «в сухом’ятку»?). Тобто, якщо у вас є нестача деяких речовин в організмі, то інколи це не тому, що ваш раціон незбалансований, а попросту через такі елементарні правила щодо вживання води, якими багато нехтують. Особливо це важливо для тих, хто страждає від шлунково-кишкових захворювань та їх проявів (печія, гастрит, дуоденіт, виразка і т.д.)
4. Потреба у воді і в їжі по відчуттях дуже близькі, тому так легко сплутати спрагу з голодом. Якщо ви думаєте, що хочете їсти, то випийте склянку води. Навіть при вірному нападі голоду з’їсте ви вже менше.
5. Під час їжі і відразу після неї воду пити не рекомендується, тому що будь-яка рідина розбавляє травні соки і тим самим заважає травленню та засвоєнню їжі. Стакан води треба випити через годину (мінімум 40 хвилин) після прийому їжі. Це дає можливість поповнити травні соки, витрачені при перетравленні їжі. Якщо ж ви відчуваєте сильну спрагу після їжі, то 1-2 ковтки води великої біди не зроблять.
6. За півгодини до сну варто випити склянку води, тому що за час сну людина втрачає воду при диханні, вода виділяється через шкіру з потом. Таким чином рідина перед сном заздалегідь поповнює організм та дозволить підтримати водний баланс протягом ночі. Проте людям, які мають проблеми з нирками, все необхідну кількість води краще випивати до 17-18 години, максимум до 20-ої.
7. Пийте завжди, коли хочете між прийомами їжі. Але якщо ви не привчені вживати достатню кількість рідини (адже для багатьох кава зранку, компот на обід і чай ввечері є абсолютною нормою), то спочатку в період вироблення нової звички змушуйте себе пити часто маленькими ковточками. Тому з собою вода хорошої якості, негазована та без смакових добавок повинна бути завжди.
8. Пийте воду перед фізичними навантаженнями, тому що вода потрібна для виділення поту і для обміну речовин, а під час занять спортом метаболізм прискорюється.
9. Не потрібно в добову норму включати інші напої, адже чай, кава, алкоголь є сечогінними рідинами, тому при їх вживанні води треба пити більше. Рідкі страви, приміром суп, не можна вважати рідиною – це є їжа, так само і молоко.
10. Вода має бути кімнатної температура (можна подекуди з додаванням лимону). Чому не холодна? Тому що будь-який холодний напій «гальмує» травну систему та жовчовивідні шляхи. Тепла ж рідина навпаки допомагає процесу травлення та благодатно впливає на виділення жовчі та всі процеси метаболізму.

ПИЙТЕ ВОДУ ТА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Переглядів: 218 | Додав: senya19862007 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0